Storytelling met kinderen: een magische combinatie!
Werken met kinderen op een filmset brengt iets bijzonders met zich mee. Ze hebben de gave om op een pure en eerlijke manier een verhaal over te brengen. Dat maakt videoproducties met kinderen zo doeltreffend en de moeite waard. Bij I-MOR weten we als geen ander hoe krachtig storytelling kan zijn. Voeg daar kinderen aan toe en je hebt een magische combinatie.
Het werken met kinderen op een filmset is daarentegen niet altijd makkelijk. Er komt extra verantwoordelijkheid bij kijken. Geduld en discipline zijn vereist, en er zijn regels vanuit de inspectie waar rekening mee gehouden moet worden. Het helpt zeker dat Rogier van de Weerd, creative director bij I-MOR, en Rosalie Eppink, producer bij I-MOR, zelf als kind veel geacteerd hebben en op sets hebben gestaan. Hierdoor kunnen ze zich goed verplaatsen in de kinderen en weten ze wat ze nodig hebben. Rogier: “Dat maakt dit werk wel een stuk makkelijker omdat je weet hoe je daar zelf hebt gestaan.” Hun ervaring als kindacteurs heeft hen gevormd en motiveert hen nu om kindercastings te organiseren en producties met kinderen te draaien. Rosalie: “Het is vaak snel duidelijk of kinderen het leuk vinden om te doen en gemotiveerd zijn. Ze moeten zichzelf echt durven laten zien tijdens een casting en op de set. Daarom is het belangrijk dat we de kinderen tijdens de casting even apart laten hun rol laten spelen en wachten de ouders buiten de castingruimte”. Zo hebben we de kans om de kinderen spelenderwijs echt te leren kennen. Je ziet ze dan veranderen van verlegen naar enthousiast op de set.
Het castingproces begint met de conceptfase, waarin het personage tot leven moet komen. Op basis van door de acteurs zelfgemaakte castingtapes wordt een eerste selectie gemaakt, waarna de kinderen worden uitgenodigd voor een castingdag. Hier worden speloefeningen gedaan en wordt gekeken of er een klik is met andere acteurs. Per project wordt besloten of het een meerwaarde heeft om met echte gezinnen, broers, of zussen te werken voor een natuurlijke dynamiek, of dat het juist prettig is om geen echte familie te hebben tijdens de casting. Uiteindelijk ben je natuurlijk op zoek naar unieke personages. Rogier: “Het leuke is dat we door de jaren heen ook een eigen netwerk hebben opgebouwd en zo ook al nieuw talent hebben ontdekt. Een kind dat nog nooit iets heeft gedaan dat echt een natuurtalent is. Het is mooi dat je een kind zo’n ervaring kan meegeven”.
Bij dit soort projecten speelt er veel meer dan alleen het budget. Verwachtingen en het uiteindelijke resultaat voor de klant zijn minstens zo belangrijk. We proberen daarom zoveel mogelijk controle te houden over elk aspect van de productie. Voor kinderen onder de 13 jaar is een ontheffing nodig van de arbeidsinspectie om in een video mee te mogen doen. Deze ontheffing moet ruim van tevoren aangevraagd worden. En je bent als werkgever ook verplicht om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te hebben. Er zijn best wat regels vanuit de arbeidsinspectie waaraan we ons moeten houden. Zo mogen kinderen onder de 7 jaar bijvoorbeeld niet meer dan 2 uur per schooldag werken. Binnen de uren die we hebben moeten de opnames plaatsvinden. Een hele puzzel voor het productieteam maar met onze ervaring en expertise lukt dit elke keer weer. Het kan zo zijn dat een kind zegt: ‘Vandaag heb ik er even geen zin in.’ Uiteraard is daar ruimte en tijd voor ingeruimd maar we moeten ook door. Voor kinderen onder de 7 jaar werken we daarom graag met kinderbegeleiders. Wij richten ons meer op de productie en de begeleider op het welzijn van het kind. Bovendien is het voor zowel het kind en de ouders fijn om een bekend gezicht te zien en hen een vertrouwd gevoel te geven.
Enkele tips van Rosalie voor het werken met kinderen op de set:
- Zorg voor een goede voorbereiding. Informeer de ouders en de kinderen over wat er van hen wordt verwacht op de set. Leg uit wat de dagindeling zal zijn, wat ze kunnen verwachten en welke regels er gelden.
- Hou in de gaten dat kinderen regelmatig rusttijden krijgen en voldoende tijd om te ontspannen tussen de opnames. Kinderen hebben meer rust nodig dan volwassenen om vermoeidheid te voorkomen.
- Zorg ervoor dat de set veilig is voor kinderen. Verwijder eventuele gevaarlijke objecten of situaties en houd scherpe of breekbare materialen buiten het bereik van kinderen. Begeleid kinderen altijd naar de set toe en er ook weer vanaf.
Maar het allerbelangrijkste: houd het plezier erin! Laat de kinderen plezier hebben tijdens de opnames en zorg ervoor dat ze zich op hun gemak voelen. Een positieve en prettige omgeving zal de prestaties en het plezier van de kinderen verbeteren. Door de juiste richtlijnen te volgen, zorgen we voor een positieve ervaring voor de kinderen op de set, wat leidt tot betere prestaties, tevreden klanten en fantastische verhalen.