De kunst van effectieve videomarketing

In de wereld van digitale marketing is videomarketing een krachtig instrument geworden om doelgroepen te bereiken. Als contentmakers maken we ontzettend veel video’s voor alle social mediakanalen die je maar kan verzinnen. Maar hoe zorg je er nou voor dat je het meeste bereik genereert met je video en dat je echt impact maakt? Robert Vonk, eigenaar van I-MOR, gaat in gesprek met ondernemer Melissa Vlietman, van het social media marketingbureau Buro Bereik.  Als experts op het gebied van content creatie en social media, nemen ze een diepere kijk op de cruciale aspecten van dit vakgebied.

Het belang van doelgroepkennis

Op ieder kanaal zit wel een iets andere doelgroep en gelden er iets andere regels. Het is cruciaal om te weten voor wie je bepaalde video’s maakt en waar ze worden gebruikt. “Als je van tevoren weet voor wie en voor welk kanaal je een video maakt, kun je ervoor zorgen dat deze veel beter aansluit bij de kijkervaring,” legt Melissa uit. “Elk kanaal heeft verschillende kijkpatronen, algoritmes en doelgroepen. Het begrijpen van deze factoren stelt je in staat om je verhaal op het juiste moment met de juiste emotie over te brengen, waardoor je betrokkenheid en interactie stimuleert.” Robert voegt toe: “Als videomakers begrijpen we ook het belang van visuele storytelling en het aanpassen van de videocontent aan de specifieke kenmerken van elk platform. Door creatief gebruik te maken van beeld en geluid, kunnen we de aandacht van het publiek vasthouden en een boeiende kijkervaring creëren, ongeacht het kanaal waarop de video wordt geplaatst.”

De uitdaging van korte video’s

Tegenwoordig wordt de aandachtsspanne van het publiek steeds korter, waardoor het cruciaal is om in korte tijd een effectief verhaal te vertellen. “De eerste paar seconden zijn cruciaal,” benadrukt Melissa. “Als je doelgroep niet meteen wordt gepakt, scrollen ze door.” Volgens Robert is de grootste uitdaging hierbij om het verhaal in deze beperkte tijd ook duidelijk te maken. De maker moet beslissingen maken over hoe de informatie visueel wordt gepresenteerd en welke elementen de doelgroep snel kunnen boeien.

“Je ziet bijvoorbeeld nu vaak dat een video begint met de climax of het hoogtepunt en daarna volgt de rest van het verhaal,” vertelt Robert. “Dat zie je inderdaad vaker voorbijkomen, natuurlijk zijn er ook veel opvallende memes die gebruikt worden. Dat kan door een verrassend effect of feit direct te laten zien, of zelfs een krachtige uitspraak te maken die de kijker direct aan het denken zet,” bevestigt Melissa.

Robert benadrukt ook het belang van visuele impact. “We moeten gebruik maken van opvallende visuele elementen, zoals levendige kleuren, boeiende bewegingen of zelfs onverwachte composities die de aandacht trekken. En natuurlijk moeten we niet vergeten om direct een emotionele band te creëren. Humor, ontroering, of spanning kunnen de kijker echt meenemen in het verhaal en hen motiveren om verder te kijken.”

De verschillende platformen

Een aspect waar Robert en Melissa veel nadruk op leggen is het aanpassen van video’s naar verschillende sociale media platformen. We hebben het dan niet alleen over het formaat en technische vereisten, maar ook de culturele en gedragsverschillen per platform. Op elk platform heeft een video een andere werking en het is belangrijk om dit te begrijpen. Hier speelt het meten van prestaties een grote rol. Melissa benadrukt het belang van regelmatig analyseren van de statistieken en het bestuderen van feedback van het publiek. “Met deze informatie kan je continu je videomarketingstrategie verbeteren. Je kijkt naar welke platformen het beste werken voor de verschillende soorten content en doelgroepen”, vertelt ze. Bij I-MOR combineren ze die meetinstrumenten aan een werkwijze die ze Smart Content noemen. Vanuit een groter stuk content, bijvoorbeeld een moodfilm of lange tv-commercial maken we passende video’s die op het juiste moment, in het juiste formaat, op het juiste kanaal ingezet kan worden.

De blik richting de toekomst

Met de voortdurende vooruitgang van kunstmatige intelligentie (AI) wordt verwacht dat dit een steeds grotere rol zal spelen ook in de toekomst van videomarketing. AI heeft al verschillende aspecten van videoproductie en -analyse beinvloed, en deze trend zal naar verwachting doorzetten. “AI kan een cruciale rol spelen bij het personaliseren van videomarketing”, merkt Melissa op. “Door gebruik te maken van geavanceerde algoritmen kunnen we videocontent dynamisch aanpassen aan de individuele interesses en voorkeuren van kijkers.” Robert bevestigt dit: “Dat klopt, Melissa. Door AI te gebruiken kunnen we content leveren die nog relevanter is voor de doelgroep. Dit kan de betrokkenheid en conversie aanzienlijk verbeteren.”

Terwijl AI veel potentieel heeft, is het belangrijk om ethische en privacyoverwegingen in gedachten te houden. “Daar ben ik het helemaal mee eens,” zegt Robert. “Het is essentieel om verantwoord om te gaan met AI.”  Robert is van mening dat AI een ondersteunende rol mag hebben tijdens het creëren van content, maar dat het belangrijk blijft om écht te blijven. “Je moet eerlijk zijn over wanneer je AI gebruikt, maar een video die opvalt en het verschil voor je gaat maken wordt niet alleen door AI gemaakt. Wij hebben ons gespecialiseerd in het vak en weten wanneer jouw video echt meer bereikt op social media.”

Welkom bij de kracht van storytelling. Een video is de snelste weg voor zo’n verhaal naar het hart van de kijker.
Jouw video valt op door een goed verhaal. Een goed verhaal bevat emotie en dat verbindt mensen met elkaar. Een video is de snelste weg voor zo’n verhaal naar het hart van de kijker. Een goed verhaal raakt, inspireert en overtuigd.